Okrajové úlohy pro rovnice 2. řádu se skákajícími nelinearitami - Zahradníková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
V diplomové práci studujeme netriviální řešení okrajových úloh pro diferenciální rovnice druhého řádu s jednostrannými skákajícími nelinearitami. Uvažované úlohy lze ztotožnit s modelem jednoduchého nosníku, který je podepřený třemi typy pružných překážek. Dvojice vlastních čísel a vlastních funkcí úloh jsou diskutovány vzhledem k parametru odpovídajícímu síle překážky.
Boundary value problems for equations of second order with jumping nonlinearities
Keywords: diferenciální rovnice druhého řádu; skákající nelinearity; vlastní číslo; vlastní funkce; nosník; jednostranná překážka; differential equations of second order; jumping nonlinearities; eigenvalue; eigenfunction; unilaterally supported beam