Řešení sporů ze spotřebitelských smluv - Sekaninová, Božena (Jihočeská univerzita, 2012)
V úvodu práce s názvem Řešení sporů ze spotřebitelských smluv je vymezen pojem soudní řízení, spotřebitelská smlouva, spotřebitelský úvěr a rozhodčí řízení. Na základě vybraných aspektů (náklady, lhůty, řízení a rozhodnutí) jsou definovány výhody a nevýhody soudního a rozhodčího řízení ve sporech ze spotřebitelských smluv. Následně je provedeno srovnání rozhodčího řízení v české právní úpravě s úpravou Slovenské republiky. Dále byla popsána problematika právní úpravy rozhodčího řízení dle právní úpravy platné do 31.3.2012 a byla analyzována nová právní úprava dle zákona č. 19/2012 Sb. Na základě uvedeného byly navrženy změny týkající se nové právní úpravy rozhodčího řízení i postavení spotřebitele ve sporech ze spotřebitelských úvěrů.
Solutions of disputes in the area of consumer contracts
Keywords: Rozhodčí řízení; rozhodčí doložka; rozhodce; rozhodčí (arbitrážní) centrum; stálý rozhodčí soud; spotřebitelský úvěr; spor; soudní řízení.; Arbitration; arbitration clause; arbitrator; arbitration center; a permanent court of Arbitration; consumer loan; dispute; lawsuit.