Boccia jako efektivní cesta ke zvýšení kvality života osob s těžkým tělesným postižením(?) - Auspergerová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce na téma "Boccia jako efektivní cesta ke zvýšení kvality života osob s těžkým tělesným postižením?" pojednává o možnostech pozitivního ovlivňování kvality života jedinců, zejména s těžkým tělesným postižením, pomocí aktivní účasti ve hře boccia. Boccia je hra určená lidem s tělesným nebo kombinovaným postižením. Využívá se zde speciální vybavení umožňující samostatnou hru osobám se ztíženými možnostmi při zapojení do jiných sportů kvůli těžkému postižení. V České republice vznikla odnož nesoucí název integrovaná boccia, zkráceně iBoccia, jejíž zjednodušená pravidla vycházející z pravidel boccii klasické, umožňují hru v podstatě komukoliv. Stupeň, ani druh postižení nehrají výraznější roli (kromě postižení zrakového), jelikož speciální vybavení stírá výrazné rozdíly způsobené tímto omezením. Vzhledem k tomuto faktu mohou být rovnocennými soupeři v iBoccii i lidé bez postižení. Hry se účastní 3-6členné týmy, jedná se tedy o kolektivní sport. Integrovaná boccia poskytuje příležitost k seberealizaci prostřednictvím pohybové aktivity a umožňuje navazovat či prohlubovat sociální vztahy, což by mohlo vést ke zvýšení kvality života lidí s těžkým tělesným postižením. Cílem bakalářské práce je zjistit, zda a jakým způsobem ovlivňuje integrovaná boccia subjektivně vnímanou kvalitu života vybraných hráčů s tělesným postižením zapojených do studentského projektu "Boccia míří na jih" realizovaným v Českých Budějovicích. Pro dosažení cílů práce byl využit kvalitativní výzkum, konkrétně design případové studie. Úvodní kapitola se věnuje vymezení a charakteristice základních termínů jako jsou postižení, těžké a tělesné, či klasifikací vad. Je zde uvedena pracovní definice pojmu těžké tělesné postižení, jde "o zvlášť těžkou formu tělesného postižení, kdy je člověk z velké části omezen v pohybových schopnostech v důsledku poškození podpůrného nebo pohybového aparátu, nebo jiného organického poškození, proto se stává závislým na pomoci druhé osoby." (Gruber, Lendl, 1992, in Pipeková, 2006, s. 168; Fröhlich, 1994, s. 44 in Pipeková, 2006, s. 329; MPSV.CZ : Zdravotní postižení. [online]. [cit. 2013-08-13]. Dostupné z: http://www.mpsv.cz/cs/8). Druhá kapitola popisuje kvalitu života z psychologického hlediska jako subjektivní prožívání svého vlastního bytí daného člověka ve společnosti. Třetí kapitola definuje pojmy související se sportem, pohybovou aktivitou, přibližuje jejich význam a možnosti ovlivňování kvality života v oblasti psychické, fyzické a sociální. Čtvrtá kapitola se věnuje boccii a její české odnoži integrované boccii, hraných na území České republiky. Obsahuje krátkou historii hry, vysvětluje samotný pojem, popisuje základní pravidla hry a speciální vybavení. Pátou část tvoří vlastní kvalitativní výzkum, jehož výstupem jsou tři případové studie. Oslovenými respondenty jsou hráči integrované boccii z Jihočeského kraje zapojení do projektu "Boccia míří na jih". Jedná se o dvě ženy ve věku 54 a 27 let a muže ve věku 22 let. Data potřebná ke zpracování případových studií byla získána metodami rozhovoru a zúčastněného pozorování. U každého z dotazovaných hráčů plní iBoccia odlišnou funkci a zastává rozdílné postavení v žebříčku důležitosti v životě daných respondentů. Pro respondentku I. iBoccia znamená například možnost seberealizace, respondentka II. vnímá iBoccii spíše jako zkvalitnění volného času s rehabilitační funkcí, zatímco u respondenta III. přináší možnosti sebeuplatnění a pocit "potřebnosti". Výsledky výzkumu přinesly potvrzení, že integrovaná boccia pozitivně působí na kvalitu života těchto respondentů s těžkým tělesným postižením, poskytuje jim možnost seberealizace, zastává společenskou i rehabilitační funkci. Tyto výsledky jsou však uplatnitelné pouze individuálně, záleží na mnoha faktorech související s lékařskou diagnózou, osobností člověka, aktuálním psychickým či fyzickým stavem, cílevědomostí i finanční situací. Záleží také na organizátorech či pracovnících zařízení, jakým způsobem hru uvedou.
Boccia as an effective way to increase the quality of life of persons with severe disabilities(?)
Keywords: těžké tělesné postižení; kvalita života; Boccia; severe physical disability; quality of life; Boccia