Návrh výukové zahrady pro účely environmentální výchovy v mateřské škole. - Bílá, Dita (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi využití zahrady mateřské školy v environmentální výchově. Teoretická část práce definuje environmentální výchovu v předškolním vzdělávání a popisuje, jak můžeme prostřednictvím pobytu na školní zahradě naplňovat její cíle. Blíže nahlíží na důležitost pobytu dětí v přírodním prostředí. Teoretická část se dále zabývá Rámcovým vzdělávacím programem pro předškolní vzdělávání v kontextu environmentální výchovy. Praktická část bakalářské práce představuje prostředí zahrady mateřské školy v Lišově a navrhuje úpravu současného stavu. V poslední části práce je rozpracovaná ukázka činností, které lze s předškolními dětmi realizovat na školní zahradě. Jednotlivé činnosti jsou rozděleny na základě ročních období.
Project of school garden usable in environmental education at kindergarten.
Keywords: environmentální výchova; školní zahrada; předškolní vzdělávání; přírodní prostředí; environmental education; school garden; preschool teaching; outdoors environment