Přístroje radiační ochrany na novém jaderném zdroji - Leština, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce je zmapování trhu s přenosnými přístroji radiační ochrany, vytipování vhodných přístrojů, které nabízejí výrobci specializující se na oblast měřící jaderné elektroniky, jako jsou Thermo Scientific, Canberra Packard a VF Černá Hora a následné vzájemné porovnání za účelem nalezení provozněoptimálního řešení přenosných přístrojů pro měření radiačních veličin na novém jaderném zdroji. Na začátku práce je čtenář seznámen se vznikem ionizujícího záření, fyzikálními principy, na jejichž základě přístroje pracují a radiačními veličinami, kterými přístroje interpretují výsledné hodnoty. Je zde popsán současný stav přenosné měřící techniky, která je používána pracovníky radiační ochrany na jaderné elektrárně Temelín. Popis přístrojů obsahuje základní informace, fotografie a jejich technické specifikace. Na základě zkušeností z provozu jaderné elektrárny je vypracována metodika s kritérii pro výběr nových přenosných přístrojů. Vytipované přístroje z rozsáhlé nabídky výrobců jaderné elektroniky jsou popsány v samostatné kapitole této práce. Diskuze se zaměřuje na uživatelský komfort a vhodnost použití přístrojů vycházející z reálných podmínek jaderné elektrárny Temelín. Pozornost je také věnována univerzálnosti přístrojů a jejich možnosti rozšíření o doplňující zařízení, jako jsou externí sondy příkonu dávkového ekvivalentu, povrchové kontaminace nebo sond pro měření příkonu dávkového ekvivalentu neutronů. Přístroje by měly co nejlépe odpovídat potřebám pracovníků radiační ochrany, kteří by tak mohli co nejefektivněji naplňovat program monitorování na novém jaderném zdroji.
Devices of radiation protection on the new nuclear source
Keywords: přístroje radiační ochrany; nový jaderný zdroj; jaderná elektrárna; měřící jaderná elektronika; příkon dávkového ekvivalentu; povrchová kontaminace; detektory záření; radiation protection devices; new nuclear source; Nuclear Plant; nuclear measurement electronics; dose rate equivalent; surface contamination; radiation detektors