Využití metod augmentativní a alternativní komunikace v terapii narušené komunikační schopnosti u dětí. - Grofková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato práce se zabývá problematikou narušené komunikační schopností a možnostmi její terapie pomocí augmentativních a alternativních komunikačních metod. Popisuje základní formy narušené komunikační schopnosti i jejich symptomatiku. Dále se zaměřuje na poruchy řeči a komunikace, které jsou důsledkem jiného primárního onemocnění, např. dětské mozkové obrny, autismu, smyslových postižení. Z metod augmentativní a alternativní komunikace (AAK) je práce zaměřena na ty, které jsou v České republice dostupné.Praktická část je zaměřena na zkušenosti jednotlivých respondentů (rodičů, pečujících o dítě s narušenou komunikační schopností) s augmentativními a alternativními komunikačními systémy. Zabývá se možnostmi, které užívání některého systému AAK dětem přináší.
Therapy of children´s communication disability by using methods of augmentative and alternative communication.
Keywords: komunikace a řeč; narušená komunikační schopnost; symptomatické poruchy řeči; augmentativní a alternativní komunikace; alternativní komunikační systémy; communication and speech; communication disability; symptomatic disorders of speech; augmentative and alternative communication; alternative communications systems