Postava upíra a její proměny v literatuře - Dvořáková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce pojednává o problematice tzv. fenoménu vampyrismu v populární literatuře posledních dvou století. Za pomoci více či méně známé beletrie, spadající do této kategorie, teoretických a historických děl mapuje počátky, vývoj a proměny postavy upíra. Nemalou pozornost také věnuje problematice vztahů mezi upířími a smrtelnými ne-upířími postavami, které se spolu setkávají a střetávají v rámci jednotlivých fikčních světů.
The Character of a Vampire and its Transformations in Literature
Keywords: vampyrismus; fikční svět; postava; interpretace; vampirism; fictional world; character; interpretation