Koncepce historismu ve vybraných dílech Aloise Jiráska a Zikmunda Wintra - Novotná, Renata (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se bude zabývat přínosem vybraných děl Aloise Jiráska a Zikmunda Wintra. Pokusí se objasnit pojem historismus a jeho prorůstání do české literatury, konkrétně na románech Temno a Mistr Kampanus. Práce též nastíní dobu pobělohorskou, jejíž důsledky měly zásadní vliv na politické, náboženské, společenské i kulturní poměry českých zemí. Dále vymezí pojmy historický román a historickou povídku, aby byly upřesněny hranice mezi tímto žánrem a ostatními prózami tehdejší doby. Praktická část uvede v konkrétní podobě komplexní interpretaci románů Temno a Mistr Kampanus. Představí spor o historismus u Aloise Jiráska a Zikmunda Wintra. Pomocí obsahové analýzy vybraných čítanek základních a středních škol zjistí četnost ukázek v učebnicích od zmíněných autorů. Na závěr se práce zaměří na zhodnocení hledaných úryvků v čítankách a zmíní též Rámcový vzdělávací program.
The concept of historicism in selected works of Alois Jirásek and Zikmund Winter
Keywords: Alois Jirásek; Zikmund Winter; historický román; čítanky; Alois Jirásek; Zikmund Winter; historical novel; reading-books