Analýza polymorfismu genu pro CYP 2C19 u pacientů léčených klopidogrelem - Mašková, Soňa (Jihočeská univerzita, 2018)
Klopidogrel je antitrombotické (protidestičkové) léčivo ze skupiny thienopyridů, používané pro prevenci výskytu krevních trombů u pacientů s akutním koronárním syndromem, u pacientů po ischemické cévní mozkové příhodě, infarktu myokardu nebo u pacientů s prokázanou ischemickou chorobou dolních končetin. Klopidogrel je "prodrug, což znamená, že před svým působením musí být v organismu metabolizován na aktivní metabolit. Hlavní roli při bioaktivaci klopidogrelu hraje cytochrom P450 2C19. Jednotlivé enzymy cytochromového komplexu jsou kódovány geny, které jsou polymorfní. Z důvodu genového polymorfismu může být u jednotlivých osob funkce cytochromu P450 2C19 různá, a tudíž i bioaktivace klopidogrelu se může u jednotlivců lišit. Existuje několik alel cytochromu P450 CYP2C19, které souvisí s odlišnou terapeutickou odpovědí na podání klopidogrelu. Jedinci s alelou CYP2C19*17 mají zvýšenou koncentraci aktivního metabolitu a jsou vystaveni vyššímu riziku krvácivých komplikací. Nosiči alel CYP2C19*2 a CYP2C19*3 mají sníženou metabolizaci klopidogrelu na aktivní metabolit, čím dochází k nedostatečnému antiagregačnímu efektu a ke zvýšenému výskytu kardiovaskulárních komplikací. Alela CYP2C19*1 je spojena s plně funkčním metabolismem. Ve skupině 512 pacientů jsme detekovali 191 nosičů genotypu *1/*1, 79 nosičů genotypu *2/*1, 12 nosičů genotypu *2/*2, 1 nosiče genotypu *3/*1, 43 nosičů genotypu *17/*17, 146 nosičů genotypu *17/*1 a 40 nosičů genotypu *17/*2. Stratifikace pacientů dle genotypu CYP2C19 má zásadní význam pro nastavení správné léčebné strategie a je prevencí výskytu cévní mozkové příhody a proti riziku krvácení.
Analysis of gene polymorphism of CYP 2C19 by the patients treated with clopidogrel
Keywords: Farmakogenomika; cytochrom P450; CMP; klopidogrel; CYP2C19; Pharmacogenomics; cytochrome P450; CMP; clopidogrel; CYP2C19