T. G. Masaryk a Církev československá - Hanušová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Magisterská diplomová práce se zabývá vztahem T. G. Masaryka k Církvi československé. Cílem práce bylo postihnout důvody, proč Masaryk do Církve československé nevstoupil, i přestože tato církev vznikla na základě Masarykových názorů. Východiskem této práce bylo vedle životopisných prací také studium textů Masarykových a dále studium textů, které se věnovaly Církvi československé. Práce se skládá ze čtyř hlavních částí. První část analyzuje Masarykův náboženský vývoj. Druhá část se zabývá jeho názory na jednotlivé náboženské problémy. V předposlední části jsou shrnuty základní informace o Církvi československé a poslední část se zabývá už konkrétně vztahem Masaryka a této církve.
T. G. Masaryk and The Czechoslovak Church
Keywords: T. G. Masaryk; Církev československá; víra; náboženství; římskokatolická církev; morálka; věda; rozum; T.G. Masaryk; The Czechoslovak Church; belief; religion; Roman Catholic Church; morale; science; understanding