Využití hiporehabilitace při reedukaci poruch chování dětí a mladistvých - Kozielová, Erika (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce pojednává o možnostech využití hiporehabilitace pro reedukaci poruch chování dětí a mladistvých. Práce stručně charakterizuje problematiku poruch chování u dětí a mladistvých a dokládá, jak je možné za pomoci hiporehabilitace pozitivně ovlivnit jejich nevhodné vzorce chování. Na základě přiblížení základů etologie koní osvětluje význam sociálního chování koní pro reedukaci poruch chování při hiporehabilitačních lekcích. Závěr teoretické části je věnován popisu amerického programu využívajícímu zdivočelé koně k resocializaci vězňů a přibližuje jeho paralely k hiporehabilitaci. Praktická část práce se zabývá popisem vybraných českých středisek a jednoho německého. Přibližuje jejich přístup ke klientům a principy, na kterých jejich práce stojí. Efektivita hiporehabilitace je zde doložena i přiložením tří kazuistik průběhu hiporehabilitace. Závěr práce srovnává průběh lekcí u vybraných středisek.
Hippo re-education of behavior disorders of children and teenagers
Keywords: animoterapie; hiporehabilitace; psychoterapie; poruchy chování; etopedie; agresivita; etologie; animotherapy; hippo rehabilitation; psychotherapy; behavior disorders; etopedy; aggression; ethology