Navigační systémy a GIS pro potřeby hasičských záchranných sborů krajů - Jiříček, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Hasičský záchranný sbor České republiky (HZS ČR) zajišťuje mnoho činností ve vztahu k ochraně životů, zdraví a majetku obyvatel. K zajištění těchto priorit jsou mimo jiné nedocenitelným pomocníkem navigační systémy a geografické informační systémy. Tato bakalářská práce pojednává o Integrovaném záchranném systému, Hasičském záchranném sboru ČR a jeho povinnostech. O důležitosti operačních a informačních středisek, která jsou nezbytnou součástí HZS ČR a která při plnění svých povinností s těmito systémy přicházejí nejvíce do styku. Dále jsou v této práci popsány navigační systémy obecně, jejich rozdělení a odlišnosti. Obdobně jsou popsány i geografické informační systémy, hlavní komponenty atd. Také se tato práce zabývá technologiemi přenosu informací a to zejména technologiemi, které využívá operační a informační středisko k datové komunikaci s výjezdovým vozidlem. Další část práce se zabývá systémy navigací, ale již přímo konkretizované a zaměřené na implementaci těchto systémů pro potřeby HZS ČR. Výzkum byl proveden na základě vyhodnocení dotazníků, které byly rozeslány na jednotlivé hasičské záchranné sbory krajů. Zde byly porovnány navigační systémy, které hasiči používají ve svých vozidlech. Nedílnou součástí a hlavně oporou pro OPIS jsou sledovací systémy, o kterých se tato práce také zmiňuje. Dále je zde popsáno pokrytí signálem GPRS, bez kterého by nebyla možná komunikace mezi systémy operačních středisek a navigačními a sledovacími systémy výjezdových vozidel v terénu. V neposlední řadě jsou popsány geografické informační systémy používané u HZS ČR, jejich funkce a možnosti využití. V dalším bodě se práce zabývá vymezením nedostatků v těchto oblastech. V závěru práce jsou shrnuty poznatky, cíle, hypotéza a možné využití u HZS ČR v praxi.
Navigation systems and GIS for the use of regional fire service
Keywords: Geografické informační systémy; hasičský záchranný sbor; navigační systémy.; Geographic Information Systems; Fire Rescue Service; Navigation Systems