Právní formy nestátních neziskových organizací - Vrátná, Pavla (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá charakteristikou nestátních neziskových organizací a vymezením jejich právních forem z hlediska změn od účinnosti nového občanského zákoníku a zákona o korporacích. Cílem této diplomové práce je zhodnocení vývoje a současného stavu nestátních neziskových organizací v České republice z hlediska jejich právní formy se zaměřením zejména na právní formu ústavu a možnosti transformace spolku na ústav. Výstupem této práce jsou vyvozena doporučení ze zjištěných dopadů procesu transformace pro neziskové organizace s právní formou spolek, které by uvažovaly o možné transformaci.
Legal forms of non-governmental organizations
Keywords: (nový) občanský zákoník; transformace; nezisková organizace; spolek; ústav; (new) Civil Code; transformation; non-governmental organization; association; institute