Význam prevence pro snížení nehodovosti v silničním provozu - Svatoň, Josef (Jihočeská univerzita, 2008)
ANOTACE Význam prevence pro snížení nehodovosti v silničním provozu Cílem práce je podat ucelenější pohled na současná preventivní opatření vedoucí ke snížení nehodovosti. Vycházel jsem ze statistik prováděných zainteresovanými subjekty včetně policie ČR, zabýval jsem se osobností řidiče jako rozhodujícího faktoru bezpečnosti silničního provozu, i jako objektu preventivního působení, dopravní výchovou jejíž preventivní působení je předpokladem snižování nehodovosti, účelností a efektivností programů prevence, odrazem preventivně - represivního působení na účastníky silničního provozu. V teritoriálním obvodu výzkumu jsem analyzoval prevenci a její vliv na nehodovost na pozemních komunikacích. Předkládám určité možnosti dalšího řešení, které vycházejí jednak ze získaných poznatků, jednak z mé vlastní praxe a zkušeností.
Importance prevention for reduction accident rate in road traffic