Šípové jedy, jejich využití v toxikologii a medicíně - Bártová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Abstrakt Pro léčbu v anesteziologii bylo velkou změnou zavedení nových fyziologicky i terapeuticky účinných preparátů. Jejich objevení tak přispělo k minimalizaci škodlivých účinků na živý organismus. Anestezie se díky nim stala snáze říditelná a bezpečnější. I pro pacienta to znamená značné zvýšení komfortu během anestezie a jeho rychlé zotavení, čímž se následně zkracuje i doba hospitalizace. Výzkum stále nových fyziologicky i terapeutických účinných látek tak přináší možnost kvalitnější péči o pacienta. Do pozadí se tak dostávají starší látky, které se pro své nežádoucí účinky přestávají používat, např. Alkuronium a Gallamin. Dnes tyto látky ve většině případů plně nahradí látky s intermediálním účinkem, např. Rokuronium a Cisatrakurium, které mají ve srovnání s Alkuroniem a Gallaminem minimum nežádoucích účinků. V současné době zůstává jedním z hlavních cílů farmaceutického výzkumu nalezení náhrady Sukcinylcholinu, který má zatím své nezastupitelné místo v urgentní intubaci i přes své známe vedlejší účinky, které jej tak omezují pro použití v ambulantní praxi a u vybraných kategorií pacientů. Snad se v budoucnu náhrady S9ukcinylcholinu dočkáme a definitivně se tak vyřeší i problém vedlejších účinků omezujících jeho aplikaci.
Arrow poisons, their us in toxicology and medicine
Keywords: Šípové jedy; kurare; kuraremimetika; periferní myorelaxancia; antidota; nežádoucí účinky; nervosvalový přenos; acetylcholin; acetylcholinesteráza; anesteziologie.; Arrow poisons; curare; curaremimetists; peripheral muscle relaxant; antidotes; side effects; neuromuscular transmission; acetylcholine; acetylcholinesterase; anesthesiology.