Sociálně etické aspekty feminismu v České republice - Míčková Lišková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá historií feminismu ve světě i v České republice, jeho proudy a vlnami. Seznamuje čtenáře s některými významnými představiteli a představitelkami feminismu, s jejichž prací se lze setkat a jejichž názory a práce vývoj feminismu ovlivnily a ovlivňují. Dále mapuje průnik a vliv feminismu a gender do některých oblastí soukromého i veřejného života v Evropské unii a v České republice. Práce se zabývá oprávněností či neoprávněností požadavků feminismu a tím, do jaké míry jsou tyto požadavky realizovatelné v České republice. Mapuje se pojmy jako rovnost, diskriminace, agenda rovnosti žen a mužů a rodinná politika, tedy oblasti, které jsou v popředí zájmu feminismu.
Social Ethical Aspects of Feminism in Czech Republic
Keywords: feminismu; gender; gendrové stereotypy; gendrová segregace; gendrová politika; rodinná politika; agenda rovnosti žen a mužů; rovnost; diskriminace; feminism; gender; gender stereotypes; gender segregation; gender politics; family politics; agenda on equality between men and women; equality; discrimination