Bitcoin - historie, současnost a prognózy - Chvostová, Petra (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této práce je seznámit čtenáře s problematikou teoretického pozadí kryptoměn z historického hlediska se zaměřením na koncepty B-money a Bit gold, které byly základem pro vznik Bitcoinu. Hlavní část se pak věnuje této decentralizované měně zvané Bitcoin. Jsou zde představeny její hlavní historické milníky, role Bitcoin Foundation, samotný systém fungování, a v neposlední řadě možné vyhlídky pro Bitcoin do budoucna. Cílem druhé části práce je vypracovat jednoduchý a přehledný systém výběru peněženky pro uschování bitcoinů. Podle čeho by se měl rozhodovat člověk, který uvažuje nad držením vlastních bitcoinů. Je zde použita metoda párového porovnání vybraných kritérií. Kritéria jsou porovnávána na základě předpokladu, že prioritou pro výběr je hlavně bitcoinová peněženka. Pro představu, jak taková peněženka vypadá a funguje, součástí praktické části je i ukázka dvou vybraných peněženek, podle výsledku komparace kritérií, a převodu jednoho dolaru mezi nimi, především jak nejvhodněji nastavit poplatek odesílané transakce. Cílem bakalářské práce je tedy zpracování komparace bitcoinových peněženek k využití pro běžné uživatele.
Bitcoin - history, present, and prognoses
Keywords: bitcoin (BTC); kryptoměna; digitální měna; Satoshi Nakamoto; peněženka; transakce; adresa; blok; Trezor; bitcoin (BTC); Cryptocurrency; digital currency; Satoshi Nakamoto; wallet; transaction; adress; block; Trezor