Management těžce a extrémně nedonošených novorozenců v prvních hodinách po porodu z ošetřovatelského hlediska - Šimková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato bakalářská práce je zaměřena na management těžce a extrémně nedonošených novorozenců, a to především v prvních hodinách po porodu. Zejména z ošetřovatelského hlediska. Teoretická část je věnována problematice předčasného porodu, časnému zajištění těžce a extrémně nedonošených novorozenců po porodu, resuscitaci novorozence. Také se věnuje u těchto novorozenců potřebné léčby kyslíkem a dotýká se problematiky vývojové psychologie těžce a extrémně nedonošených novorozenců. Největší podíl teoretické části je věnován termomanagementu novorozence, neboť ten je pro těžce a extrémně nedonošené novorozence jednou z podmínek přežití. Vhodnou sesterskou ošetřovatelskou péčí a prevencí při časném zajištění novorozence je možné tepelným ztrátám u novorozence zabránit a tím předcházet komplikacím ze ztrát tepla vyplývajících. V praktické části této bakalářské práce byly stanoveny dva cíle a na každý cíl jedna navazující hypotéza. Prvním cílem bylo zjistit současný stav managementu při ošetřování těžce a extrémně nedonošených novorozenců v prvních hodinách po porodu. Hypotéza na tento cíl byla stanovena, ve znění, že sestry primárně zajišťují termomangement novorozence. Jako druhý cíl bylo zjistit, zda sestry při ošetřování těžce a extrémně nedonošených novorozenců postupují dle ošetřovatelských standardů daných pracovišť a hypotéza navazující na tento cíl byla stanovena ve znění, že sestry při ošetřování těžce a extrémně nedonošených novorozenců postupují dle standardů daných pracovišť. Další částí bakalářské práce je výzkumné šetření, které v tomto případě bylo prováděno kvantitativní metodou sběru dat, a to prostřednictvím anonymních dotazníků, které byly rozdány ve vybraných perinatologických centrech dětským sestrám. Celkem bylo rozdáno 85 dotazníků, z celkového počtu bylo vráceno a zpracováno 71 dotazníků. Oba cíle této bakalářské práce byly prostřednictvím otázek v dotazníku splněny a stanovené hypotézy tím potvrzeny.
Management heavily and extremely premature new - borns in the early o'clock post partum from nurse aspects
Keywords: Novorozenec; nedonošenec; těžce nedonošený; extrémně nedonošený; Newborn; nurse; premature infakt