Sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením v Jihočeském kraji. - Nováková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce zkoumá možnosti využívání sociálně aktivizačních služeb v Jihočeském kraji. Sociálně aktivizační služby jsou sociálními službami, které jsou zakotveny v zákoně č. 108/2006 Sb., o sociálních službách a jsou poskytovány osobám v seniorském věku nebo osobám se zdravotním postižením. Tyto služby jsou pro zmíněné osoby velice důležité a potřebné, neboť prostřednictvím těchto služeb se tito lidé aktivně zapojují do společnosti. V teoretické části práce jsou vysvětleny důležité pojmy, které souvisejí s problematikou seniorů a osob s postižením. Dále je zde popis zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách a přehled poskytovaných sociálních služeb. K vypracování byla použita obsahová analýza relevantních dokumentů. Výzkumná část byla uskutečněna metodou dotazování, technikou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumu se zúčastnilo celkem 11 zařízení v Jihočeském kraji, které poskytují sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením. Rozhovor obsahoval 10 otázek. Cílem bylo zmapovat možnosti a využívání sociálně aktivizačních služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením v Jihočeském kraji. Z výsledků výzkumu vyplývá, že aktuální kapacita registrované sociální služby sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením pokrývá potřeby uživatelů Jihočeského kraje. Bakalářská práce může být použita pro poskytovatele a uživatele, kteří se zabývají danou problematikou. Závěry z výzkumné části bakalářské práce mohou být podkladem pro zpracování komunitních plánů sociálních služeb obcí s rozšířenou působností v Jihočeském kraji a Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb Jihočeského kraje.
Socially Activating Services For Seniors And People With Disabilities In The South Bohemia Region
Keywords: senioři; osoby se zdravotním postižením; sociální služby; sociálně aktivizační služby; Seniors; People with disabilities; Social services; Social activation services