Surrealismus - Válka mého světa - Dolejší, Klára (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá především tématikou a srovnáním francouzského surrealismu a českého surrealismu po jeho vrchol, tedy 70 léta 20. století. Zároveň zpracovává problematiku surrealismu po psychologické stránce, tedy volné asociace Freuda, které byly pilířem pro celé odstartování surrealismu v jeho podobě, jakou dnes známe. V praktické části pak zpracovává předeslanou tématiku, protože obrazy jsou v duchu surrealismu.
Surrealism - War of my world
Keywords: Surrealismus; automatické psaní; automatická kresba; éra spánku; André Breton; Sigmund Freud; volná asociace; psychoanalýza; hypnóza; surrealistický objekt; Max Ernst; revoluce; revue Littérature; Clarté; komunismus; UIER; AEAR; SASDLR; FIARI; VVV; ReD; BLS; KSF; Surrealism; automatic writing; automatic drawing; era sleep; André Breton; Sigmund Freud; free association; psychoanalysis; hypnosis; surrealist object; Max Ernst; revolution; revue Littérature; Clarté; communism; UIER; AEAR; SASDLR; FIARI; VVV; ReD; BLS; KSF