Porovnání problematiky asistenčních psů v České republice a Rakousku - Kocarová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zaměřuje na porovnání metodických, ekonomických a legislativních aspektů problematiky asistenčních psů v České republice a Rakousku. Práce je složena z teoretické a praktické části. Teoretická část se zaměřuje na asistenční psy, jejich výcvik, dělení a využití. Zmíněna je také legislativa a etický kodex týkající se asistenčních psů. Dále jsou zde specifikované organizace z České republiky a z Rakouska, které cvičí asistenční psy. Praktická část obsahuje spolupracující organizace, jejich podrobný popis a polostandardizované rozhovory s nimi. Na základě těchto polostandardizovaných rozhovorů zařazených do záznamových tabulek, jsou vyhodnoceny jednotlivé otázky samostatně. Dále jsou zde, díky poskytnutým materiálům od spolupracujících subjektů, ucelené náhledy na jednotlivé organizace. Na základě zúčastněného pozorování, analýzy dokumentů a polostandardizovaného rozhovoru autorka došla k závěru, že rozdíly mezi organizacemi v České republice a v Rakousku nejsou nijak výrazné v metodice, ale spíše po stránce ekonomické a legislativní.
Problems confrontation of assistance dogs in Czech republic and Austria
Keywords: asistenční pes; zákon; nezisková organizace; výcvik; assistance dog; law; non-profit association; training