Konsolidace účetní závěrky - Rulík, Pavel (Jihočeská univerzita, 2008)
Tématem diplomové práce je Konsolidace účetní závěrky. Tato práce ukazuje teoretický přehled o vytváření účetní závěrky dle českého účetnictví a účetní závěrky dle IFRS. V této části je ukázáno jak se postupuje při vytváření účetní závěrky, jaké druhy účetních závěrek, jakou strukturu mohou mít účetní závěrky. Uvedena je také náplň účetní závěrky a popis jednotlivých povinných výkazů účetní závěrky. Jako hlavní teoretický přehled je považováno vytvoření konsolidace účetní závěrky dle českého účetnictví a konsolidace účetní závěrky dle IFRS V této části je uvedeno vymezení konsolidačního celku, pravidla dle kterých se provádí konsolidace, metody dle kterých lze postupovat a za jakých podmínek lze jednotlivé metody použít. V neposlední řadě jsou uvedeny výkazy, které jsou součástí konsolidované účetní závěrky. Praktická část je rozdělena na dva dílčí cíle. První cíl je vytvoření části účetní závěrky (Rozvaha k 31.12.2007 a Výkaz zisků a ztráty k 31.12.2007). Druhý dílčí cíl bylo sestavení samotné konsolidované účetní závěrky. Pro tyto účely byla oslovena společnost Sauter Automation spol. s r. o.. Tato společnost ochotně poskytla nezbytné údaje pro zpracování této diplomové práce.
Consolidated balance sheet
Keywords: Účetní závěrka; Konsolidace; IFRS; Konsolidační celek; Financial statement; Consolidation; IFRS; Consolidation unit