Minnesang a dvorská literatura na dvoře posledních Přemyslovců a prvních Lucemburků - Velická, Olga (Jihočeská univerzita, 2012)
Kvalifikační práce mezioborového charakteru je zaměřena na poznání historie a kultury doby posledních Přemyslovců a prvních Lucemburků. V této době proniká do českých zemí západní dvorská kultura. Primárním úkolem práce je poznat, za jakých podmínek vzniká dvorská literatura a minnesang na dvorech těchto panovníků. Dále jsme si dali za cíl komparativní metodou vymezit základní tematické okruhy v próze i poezii. Sekundárním úkolem je poznání vlivu německé a latinské literatury domácí i cizí na literaturu psanou česky. Práce ?Minnesang a dvorská literatura na dvoře posledních Přemyslovců a prvních Lucemburků? se zabývá obdobími od roku 1283 ? 1306 a dále 1310 ? 1333 s přihlédnutím i k rokům předchozím.
Minnesing and court literature at the court of last members of Přemysl's dynasty and the first membe luxembourg's dynasty
Keywords: Přemysl Otakar II.; Václav II.; Václav III.; Jindřich Korutanský; Jan Lucemburský; dvorská literatura; minnesang; lyrika; epika; dvorská láska; kurtoazie; rytířský kult; 13. století; 14. století; Premysl Otakar II.; Vaclav II.; Vaclav III.; Henry of Carinthia; John of Luxembourg; court literature; minnesang; lyric poetry; epic poetry; courtly love; gallantry; chivalrous cult; 13th century; 14th century