Přístup učitelů k problematickým žákům a řešení problematických situací - Kolářová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této bakalářské práce je prozkoumat přístupy vyučujících k problémovým studentům, jejichž chování může být zapříčiněno osobními překážkami, trápením, potížemi, či pocitem nejistoty. Bakalářská práce má dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část práce pojednává o kázni, morálce, respektu a autoritám studentů vůči vyučujícím. Dále jsou v teoretické část zahrnuty aspekty, jež mohou mít vliv na chování jedince. Praktická část je věnována kvalitativnímu výzkumu, kde je ke sběru dat použit polo-strukturovaný rozhovor. Informanti rozhovorů jsou učitelé základních škol a nižších gymnázií. Otázky v rozhovorech jsou směřovány na zkušenosti učitelů s problematickými žáky a řešení problematických situací.
Teachers' approach to problematic students and solving problematic situations
Keywords: problematické chování; učitelé; kvalitativní výzkum; polo-strukturovaný rozhovor; problematic behaviour; teachers; quality research; semi-structured interview