Vliv atenololu na rybí organismus - Bořík, Adam (Jihočeská univerzita, 2013)
Farmaka a jejich metabolity jsou polutanty vodního prostředí spojené s naší moderní společností. Cílem této práce bylo získat informace týkající se potencionální nebezpečnosti reziduí atenololu vyskytujícího se v povrchových vodách a jeho vlivu na juvenilní jedince pstruha duhového (Oncorhynchus mikyss) jako modelového organismu. Vliv environmentálních koncentrací atenololu byl sledován in vivo pomocí biochemických markerů. V práci bylo ověřeno využití detoxikačního komplexu jaterních hemoproteinů náležících do skupiny cytochromů P450 pro hodnocení účinků expozice v přirozených podmínkách. Konkrétně se jednalo o reakce EROD (CYP 1A), MROD (CYP 1A2) a PROD (CYP 2B). Výsledky experimentu neprokázaly vztah, mezi enzymatickou aktivitou výše zmíněných reakcí a expozicí beta-blokeru atenololu. Z této skutečnosti plyne, že reakce EROD, MROD ani PROD nezle použít jako biomarkery odrážející metabolickou odpověď ryb po expozici tímto xenobiotikem.
The effect of atenolol on a fish organism
Keywords: Atenolol; Biomarker; Cytochrom P450; pstruh duhový; Atenolol; Cytochrome P450; Biomarker; Rainbow trout