Bodové měření průtoku vody v povrchových tocích pro zpřesnění kontinuálního monitoringu průtoku - Šebor, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce je rozdělena na literární rešerši a na praktickou část. Obsahem literární rešerše je problematika odtoku a průtoku, metody měření průtoku a nejistoty měření. V praktické části diplomové práce je popsáno zpracování konkrétního měření průtoků na Kopaninském a Jenínském potoce. Je zde srovnání měření průtoku objemovou metodou s kontinuálním měřením. Výsledky praktické části práce posloužily ke zpřesnění srážko-odtokových procesů na výzkumných povodích. Zpřesněné hodnoty průtočného množství zde sloužily jako vstupní data pro výpočet součinitele odtoku a ke kvantitativnímu vyjádření ztrát živin z jednotlivých povodí. Výpočty součinitele odtoku a odnosu živin byly porovnány za původní a zpřesněné rovnice konzumpční křivky. Objemovým měřením průtoků bylo prokázáno, že vlivem rozdílných podmínek nad přepadem dochází u kontinuálního monitoringu k nejistotám měření, proto se musí ke každému měření průtoku přistupovat individuálně a zvážit situaci na konkrétním místě instalace.
Volume measurement discharge in surface runoff for refine continuous measurement
Keywords: měření průtoků; kontinuální měření; měrný přepad; objemové měření průtoku; součinitel odtoku; konzumpční křivka; discharge measurement; continuous measurement; measuring weir; volume measurement discharge; coefficient of runoff; discharge curve