Sociální práce a transgender lidé - Kučera, Charlie (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato práce se zabývá transgender lidmi v roli klientů a klientek sociální práce. Cílem práce bylo zmapovat zkušenosti transgender lidí se sociální prací v českém prostředí. V teoretické práci jsem popsal základní pojmy týkající se transgender problematiky včetně jejího současného legislativního rámce a jeho potenciální vývoj. Součástí teoretické části je i seznam organizací zabývajících se podporou pro transgender lidi v různých oblastech. Pro zpracování praktické části jsem zvolil kvalitativní přístup, konkrétně techniku narativních rozhovorů. Mými komunikačními partnery a partnerkami byli/y transgender lidé se zkušeností s poskytováním sociální služby. Data jsem analyzoval postupem vycházejícím ze zakotvené teorie. Na základě analýzy rozhovorů a porovnání s doporučeními pro tuto cílovou skupinu jsem zjistil, že základní specifickou potřebou transgender lidí využívajících sociální služby je přijetí jejich genderové identity ze strany sociální pracovnice. Další významná potřeba transgender lidí pak spočívá v očekávání, že sociální pracovnice bude dostatečně informovaná o této problematice. Pokud jsou tyto potřeby naplněny, pozitivně to ovlivňuje kvalitu spolupráce s transgender klienty a klientkami. Informovanost a postoj pracovníků je v Česku nejednotný, což se odráží na velkých rozdílech mezi zkušenostmi transgender lidí se sociálními službami. Zkušenosti transgender lidí ukázaly na potenciál pobytových služeb vystavovat transgender klienty více konfrontačním situacím než ambulantní služby. Praxe se však liší dle přístupu konkrétních pracovníků a služeb. Tato práce poslouží jako podklad pro prezentaci problematiky práce s transgender klienty v organizaci FOKUS České Budějovice z. s.
Social Work and Transgender People
Keywords: transgender; transsexualita; LGBT+; sociální služby; sociální práce; transgender; transsexuality; LGBT+; social services; social work