Možnosti snížení rizika účetních chyb a podvodů ve finančních výkazech sestavených v souladu s českými účetními předpisy - Hřebečková, Darina (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem práce je posouzení možností vyhodnocení rizika účetních podvodů a účetních chyb ve finančních výkazech sestavených v podmínkách českých účetních předpisů pro jejich uživatele za pomocí analytických nástrojů a metod finanční analýzy. Součástí práce bude návrh konkrétních nástrojů, případně modelů, které snižují informační asymetrii mezi tvůrci finančních výkazů a dalšími uživateli účetní závěrky a mohou být implementovány do vnitřního kontrolního systému účetní jednotky při rozhodování o finančním zdraví vybraných účetních jednotek. Nástrojem k hodnocení budou poměrové ukazatele a vztahy mezi nimi a modely vytvořené přímo pro detekci podvodu v účetních výkazech. V praktické části je hodnocen vybraný podnik zabývající se výrobní i obchodní činností a jsou na něm testovány veškeré ukazatele a modely z teoretické části. Podle výsledků je detekováno možné riziko chyby či úmyslné manipulace. Jsou vyjádřeny doporučení pro účetní jednotku pro zvýšení vypovídací schopnosti účetních výkazů.
Possibilities to reduce the risk of accounting mistakes and fraud of financial statements in conditions of Czech accounting standards (CAS)
Keywords: účetní podvod; finanční analýza; riziko podvodu; varovný signál; vnitřní kontrolní systém; detekce možného podvodu; České účetní standardy; accounting fraud; financial analysis; fraud risk; ratio red flag; internal control system; detecting possible fraud; Czech accounting standards