Sociální a psychologická situace v rodině s kombinovaně postiženým dítětem - Mašková, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá sociální a psychologickou situací v rodině s kombinovaně postiženým dítětem, narozením dítěte a reakcí rodičů, rodiny a okolí na vzniklou problematiku. Dále se zabývá problémy v rozhodování se v dalších možných krocích v péči o dítě, řešením vzniklých problémů a postavením se k dané problematice. Cílem je poukázat na rodiče, kterým se dítě s postižením narodilo a přiblížit jejich situaci od počátku až k jejímu vyrovnání se. Praktická část obsahuje průzkum, který byl zpracován z dotazníků vyplněných rodiči s dítětem s postižením. Zabývá se především rodiči, jejich situací a změnou života po narození dítěte, partnerským vztahem, okolím, pomocí a dalšími organizacemi, které navštěvují rodiče či jejich děti.
Social and Psychological Situation in a Family with a Combined Disability Child
Keywords: postižení; výchovné přístupy; sociální okolí; rodiče; zkušenosti; organizace; rehabilitace; disability; educational opportunities; social environment; parents; experience; organization; rehabilitation