Služby pro rodiny s dětmi v nepříznivé sociální situaci v Jihočeském kraji - Maxová, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce obsahuje teoretické poznatky vztahující se k problematice sociálních služeb pro rodiny s dětmi v nepříznivé sociální situaci v Jihočeském kraji a výzkumnou část. I v dnešní postmoderní společnosti je rodina stále nejdůležitější společenská skupina, která je základním kamenem lidské společnosti a plní své hlavní funkce jako je například reprodukce potomstva nebo přenos kulturních vzorců. V posledních letech narůstá počet rodin, které z různých důvodů neplní své základní funkce a stávají se problémovými. Řeší nepříznivé životní situace, finanční, bytové nebo sociální problémy. Tyto problémy rodina mnohdy nedokáže řešit sama a potřebuje pomoc a podporu. Proto je žádoucí, aby vznikaly a dlouhodobě fungovaly sociální služby pomáhající ohroženým rodinám. Sociální služby pro rodiny s dětmi přispívají ke zlepšení a udržení rovnováhy rodiny ve společnosti, vedou ke stabilizaci sociální situace rodin s dětmi ohrožených sociálním vyloučením, ale i napomáhají při řešení volnočasových aktivit dětí. Dle Zákona o sociálních službách mají poskytovatelé množství povinností nejenom vůči svým uživatelům, svým zaměstnancům, ale také vůči veřejné a státní správě. V rámci fungování poskytovatelů sociálních služeb, zejména pokud se jedná o nestátní neziskové organizace, může docházet k problémovým situacím, jak při realizaci samotné sociální služby tak při dalších činnostech spojených s realizací služby. Cílem této práce bylo provedení depistáže sociálních služeb poskytovaných pro rodiny s dětmi nacházející se v nepříznivé sociální situaci v Jihočeském kraji. Dále zjistit, s jakými zásadními problémy se poskytovatelé těchto služeb setkávají při realizaci sociální pomoci v Jihočeském kraji a jakým způsobem problémové situace řeší. K naplnění cílů práce a zjištění potřebných informací byly stanoveny dvě výzkumné otázky: S jakými problémovými situacemi se nejčastěji setkávají poskytovatelé sociální pomoci realizující pomoc pro rodiny s dětmi nacházející se v nepříznivé sociální situaci v Jihočeském kraji? Jak a jakým způsobem zjištěné problémy řeší? Byla použita kvalitativní výzkumná strategie. Metoda analýzy dokumentů, technika sekundární analýzy dat z MPSV, střednědobých a rozvojových plánů sociálních služeb etc. Další metodou bylo dotazování, technika polostrukturovaného rozhovoru. S uskutečněním rozhovoru souhlasilo 5 vedoucích sociálních pracovníků SASRD v Jihočeském kraji. Výsledky výzkumu jsou seřazeny do několika okruhů. Těmi jsou otázky charakterizující zařízení nebo organizaci, problematika spolupráce s ostatními subjekty, problematika financování a legislativního rámce, standardy kvality, personální zajištění služby a problémové oblasti při práci s klienty. Jako nejproblémovější situace se ukázala problematická spolupráce s ostatními subjekty ( OSPOD, ÚP, aj.), způsob financování služby, který je nejistý při zajištění služby do dalších let v potřebném rozsahu a personální zajištění služby. Mezi největší problémy při spolupráci s klienty podle výsledků výzkumu patří dilema, kdy o situaci v rodině informovat OSPOD a obecně práce s Romskou rodinou s sebou nese mnoho dilemat. Dalším výrazným problémem v tomto okruhu je překážka při individuálním plánování s klienty, kdy klient nerozumí jazyku nebo neví, jakou pomoc od služby požadovat. Další problém je v oblasti nespolupráce a nedodržování sjednaných termínů. Komunikační partneři mají převážně negativní očekávání do dalších let v jejich službě, přestože věří, že služba je a bude společnosti velmi prospěšná. Tato práce poskytuje ucelené informace o poskytování sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi v nepříznivé sociální situaci. Poukazuje na potřebnost těchto služeb a zároveň na jejich problematiku.
Services for families with children in difficult social situation in the South Bohemia Region
Keywords: Jihočeský kraj; problémová rodina; sociálně nepříznivá situace; sociální služba pro rodiny s dětmi; problematic family social services for families with children; socially unfavourable situation; South-Bohemian region