Volnočasové aktivity pro děti v Zambii pohledem studentů-stážistů Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích - Sopková, Daniela (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zaměřuje na volnočasové aktivity pro děti v Zambii pohledem studentů-stážistů ZSF JU, kteří již stáž v Zambii absolvovali. Stanoveny byly dva hlavní cíle. Prvním bylo zmapování stávajících volnočasových aktivit pro děti v Zambii, které byly a jsou v současnosti realizovány studenty-stážisty ZSF JU. Druhým hlavním cílem bylo zmapování spolupráce, koordinace a kooperace mezi studenty-stážisty ZSF JU, kteří odjíždí do Zambie a těmi, kteří tam již byli. Text je rozdělen na dvě části - teoretickou a empirickou. Teoretická část je zaměřena na důležitost trávení volného času dětí v Zambii. Největší část je věnována problematice vysokého počtu ohrožených a zranitelných dětí v Zambii a různými preventivními programy podporované Českou rozvojovou agenturou. K realizaci empirické části bakalářské práce jsem použila kvalitativní výzkumnou strategii s použitím metody dotazování, techniky pozorování, formou polostrukturovaného rozhovoru se studenty-stážisty ZSF JU a sekundární analýzu dat. Data byla analyzována metodou vytváření trsů. Výběrový soubor tvořilo devatenáct stážistů, kteří mi poskytli informace o přípravě na stáž a realizaci volnočasových aktivit pro děti v Zambii. Z výsledků výzkumu vyplývá, že vyjíždějící stážisté vzájemně kooperují s předešlými stážisty. Výzkumem bylo zjištěno, že nejčastějšími rizikovými faktory ohrožující děti a mládež v Zambii jsou finanční problémy, chudoba, osiření, nízká dostupnost volnočasových aktivit pro děti a také školní, sociální a zdravotní systém Zambie. Prevence rizikového chování je při realizaci volnočasových aktivit podle všech stážistů v Zambii velmi významná a stážisté považují existenci volnočasových center za důležitou součást systému prevence. Všichni dotazovaní stážisté uvedli, že měli prostor pro realizaci nových volnočasových aktivit nebo pro udržení aktivit stávajících či jejich znovuobnovení. Podle stážistů je realizace volnočasových aktivit úspěšná a dobře organizovaná. Je nutné klást důraz na spolupráci s místními obyvateli, ke kterým mají děti a mládež respekt a úctu.
Leisure Activities for Children in Zambia by Students-Interns Perspective of Faculty of Health and Social Sciences University of South Bohemia in České Budějovice
Keywords: česká rozvojová spolupráce; děti ulice; rizikové chování; sociální systém v Zambii; studenti-stážisti ZSF JU; volnočasové aktivity; volný čas; Czech Development Cooperation; Street Children; Risky Behavior; Social System in Zambia; Students-Interns of the Faculty ZSF JU; Leasure activities; Leisure