Názvy ulic ve Volyni - Kuneš, Václav (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá jmény ulic, náměstí, nábřeží a sadů ve městě Volyni v okrese Strakonice. Na základě archivních pramenů sleduje vývoj názvů volyňských ulic v sedmi historických obdobích od prvního pojmenování roku 1871 do současnosti. V každém období jsou nově udělené názvy uspořádány do hesel, jež vysvětlují jejich významovou motivaci. Součástí je i klasifikace podle jednotlivých sémantických okruhů. Důraz je kladen na zkoumání vývoje honorifikačního motivu v pojmenování ulic, tedy udělení názvu podle významné osobnosti, události, místa či hodnoty, jež většinou nemají s označeným místem přímou souvislost. Závěrečná část analyzuje formální utvoření současných i zaniklých názvů ulic a předkládá jejich strukturní třídění. Cílem diplomové práce je soustavně zmapovat volyňská uliční pojmenování i jejich vývoj, a tím přispět k poznání zdejší toponymie a dějin města.
The street names in the town of Volyně
Keywords: Volyně; názvy ulic; toponomastika; honorifikace; významová motivace; slovotvorba; Volyně (town); street names; toponymy; honorific motivation; semantic motivation; word formation