Tanec a jeho vliv na psychický a fyzický vývoj adolescentů - Blažková, Klára (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce zkoumá vliv tance na jedince v adolescentním věku. Cílem práce bylo uskutečnění intervenčního tanečního programu a ověření jeho psychických a fyzických účinků na vybranou skupinu. Tohoto výzkumu se zúčastnilo 25 studentů maturitního ročníku Gymnázia a obchodní akademie Mariánské Lázně. Před započnutím programu byli studenti testováni pomocí Iowa-Brace testu, testu rovnováhy na kladince, Jacíkova testu, dotazníku Poms a testu vybarvováním postavy. Dále jim byl změřen krevní tlak a rozdán mnou vytvořený dotazník. Intervenční program probíhal 4 měsíce a byl zakončen veřejným vystoupením v podobě předtančení na jejich maturitním plese. Po ukončení intervenčního programu prošli studenti stejnou sérií testů jako při vstupním měření, vyjma dotazníku vlastní konstrukce. Vyhodnocením výsledků bylo prokázáno, že došlo k zlepšení hodnot u všech testů a byly tak potvrzeny výzkumné předpoklady.
Dance and it´s influence on mental and physical health of adolescents.
Keywords: Tanec; zdraví; adolescent; psychické a fyzické účinky; neverbální komunikace; emoce; koordinace pohybu.; Dance; health; adolescent; mental and physical effects; nonverbal communication; emotion; coordination of movement.