Role Juana Carlose Bourbonského během španělského přechodu k demokracii - Svobodová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této bakalářské práce je představit roli Juana Carlose Bourbonského během španělského přechodu k demokracii. Veškeré jeho činy jsou uváděny v širším politickém kontextu, neboť právě ten je pro zdůraznění jeho jednání nezbytný. Zvýšená pozornost je věnována nejen osobnosti současného krále, ale také jeho vztahu k dalším představitelům španělské politiky, jako byl Francisco Franco nebo Adolfo Suárez. V závěru práce se autorka na základě sociologických průzkumů uskutečněných v letech 1975-2012 pokusila představit proměnu vnímání Juana Carlose Bourbonského a instituce monarchie očima Španělů.
The role of Juan Carlos Bourbon during the Spanish transition to democracy
Keywords: Španělsko; monarchie; Bourboni; Juan Carlos; demokratický přechod; Spain; monarchy; Bourbons; Juan Carlos; transition to democracy