Poutník od Otavy - Otavan - zdroj informací o historii a kulturních tradicích Prácheňska - Brčáková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce nazvaná "Poutník od Otavy - Otavan - zdroj informací o historii a kulturních tradicích Prácheňska" se zabývá obsahem a strukturou daných periodik a jejich významem pro oblast Prácheňska. V úvodu práce jsou vymezeny základní pojmy a je zde podána charakteristika oblasti Prácheňska. Následuje komparace daných periodik s vybranými periodiky z Tábora, Jindřichova Hradce a Českých Budějovic. Stěžejní část práce poté spočívá v obsahové analýze článků z píseckých periodik týkajících se historie a kulturních tradic v oblasti Prácheňska. Při vypracovávání diplomové práce bylo přihlédnuto k politické a společenské situaci v zemi v době, kdy periodika vycházela, tedy v 2. polovině 19. století. Cílem práce je zhodnocení významu vybraných regionálních periodik pro oblast Prácheňska.
Poutník od Otavy - Otavan - source of information about the history and cultural traditions of Prácheňsko
Keywords: Poutník od Otavy; Otavan; periodický tisk; regionální žurnalistika; historie; kulturní tradice; Prácheňsko; Písecko; Poutník od Otavy; Otavan; The periodical Press; The regional Journalism; The History; The cultural Traditions; Prácheňsko; Písecko