Zdravotní problematika předžaludku u skotu - Škorvánková, Michala (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá zdravotní problematikou předžaludku u skotu. Popisuje anatomii a fyziologii předžaludku, fermentační procesy a vznik konečných produktů fermentace. Zaměřuje se na bachorové dysfunkce a z nich zejména na jednoduchou bachorovou dysfunkci, acidózu bachorového obsahu a její akutní, subakutní a chronickou formu a na alkalózu bachorového obsahu.
Health problems of forestomach of cattle
Keywords: skot; předžaludek; těkavé mastné kyseliny; dysfunkce; acidóza; alkalóza; cattle; forestomach; volatile fatty acids; disorders; acidosis; alkalosis