Rozvodovost - dopad na rodinu a děti mladšího školního věku - Linhová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce je zacílena na problematiku rozvodovosti a jejich dopadů na rodinu a děti mladšího školního věku. Cílem bakalářské práce je zjistit dopad rozvodového řízení a porozvodové situace na rodinu a děti mladšího školního věku. Teoretická část objasňuje základní souvislosti týkající se dané problematiky. Je zde definován pojem rozvod, vysvětleny důvody rozpadu manželství, řešen dopad rozvodu na rodiče, ale i na děti, zájem je obrácen i na rodinu a role jednotlivých členů v rodině. Je zde specifikován vztah mezi rodičem a dítětem či vysvětlen pojem mladší školní věk. Poslední část teoretické práce se zaměřuje na působení negativních dopadů rozvodu na děti a je zde specifikována instituce sociálně-právní ochrany dětí. Praktická část je již postavena na empirickém šetření prováděném v konkrétních rodinách, přičemž snahou bylo posoudit vliv rozvodu na dospělé členy rodiny, ale i na děti. Výzkumná část bakalářské práce vychází z pěti rozhovorů s jednotlivými členy dané rozvádějící se rodiny a také ze dvou rozhovorů se sociálními pracovnicemi. Podstatou práce je především odhalení rozdílů v postojích vůči dané situaci podmíněné pohlavím členů rodiny. Z celého výzkumu pro mě vyplynulo, že velmi záleží na vztazích, jak mezi partnery tak mezi rodiči a dětmi. Děti v mladším školním věku jsou velice citlivé a náchylné k emočním změnám, a proto by rodiče měli s dostatečnou rozvahou uskutečňovat svá životní rozhodnutí. Jestliže se v rodině objevují negativní vlivy, jako jsou deprese, manipulace či strach, nemůže být v rodinném soužití nikdo šťastný.
The divorce rate the impact on the family and children of younger school - age
Keywords: Rozvod; rodina; mladší školní věk; sociálně-právní ochrana dětí; Divorce; family; Younger School-Age; social and legal protection of children