Mikrobiologie syrového mléka a vybraných mléčných výrobků - Bezányiová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2022)
Mléko je díky svému složení významnou součástí stravy lidí. Cílem bakalářské práce bylo vypracovat literární rešerši zabývající se mikrobiotou syrového kravského mléka a mléčných výrobků. Práce shrnuje problematiku primární a sekundární kontaminace mléka mikroorganismy a zabývá se vnitřními i vnějšími faktory, které růst mikroorganismů ovlivňují. Zvláštní pozornost je věnována mastitidám, které jsou hlavním zdrojem primární kontaminace mléka. Důraz je kladen na nutnost dodržování přísných hygienických předpisů při manipulaci s touto surovinou. V poslední části je pojednáno o možných zdravotních rizicích spojených s konzumací mléka a mléčných výrobků.
Microbiology of raw milk and selected dairy products
Keywords: syrové mléko; mléčné výrobky; mikrobiota; alimentární onemocnění; raw milk; dairy products; microbiota; alimentary diseases