Improvizace a tvořivost v hudební výchově na 2. stupni základních škol - Vithová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá improvizací a tvořivostí na 2. stupni ZŠ v hodinách hudební výchovy. Na začátku jsou zmíněny dosavadní poznatky o těchto disciplínách. Cílem této práce je vytvořit improvizační a tvořivé aktivity využitelné ve výuce. Tyto aktivity jsou otestovány na klasické základní škole. Testování probíhalo v každém ročníku, pro který je aktivita doporučena, ve více paralelních třídách najednou. Všechny aktivity byly posléze vyhodnoceny. V neposlední řadě se tato diplomová práce zaměřuje na improvizaci a tvořivost z pohledu vnímání těchto disciplín žáky 2. stupně ZŠ. Žákovské odpovědi jsou též v závěru práce vyhodnoceny.
Improvisation and creativity in music classes at the secondary stage of elementary education
Keywords: hudební výchova; 2. stupeň ZŠ; improvizace; tvořivost; music education; second level of elementary school; improvization; creativity