Fylogenetické analýzy myxosporeí na základě molekulárních dat - Bartošová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce je zaměřena na posuzování fylogenetické pozice Myxozoa v rámci Metazoa, studium evolučních vztahů v rámci myxosporeí a výzkum kryptických druhů u některých myxosporeí na základe ribozomálních a protein-kódujících dat. Hlavní část práce byla potvrdit evoluční trendy v rámci myxosporeí založených na jednom genu pomocí jiných molekulárních markérů s cílem zjistit jestli rekonstruované vztahy odpovídají organizmální fylogenezi. To je klíčovým krokem pro budoucí řešení neshod mezi fylogenezí a taxonomií myxosporeí.
Phylogenetic analyses of myxosporeans based on the molecular data
Keywords: Myxozoa; Myxosporea; ribozomální data; proteín-kódujíci data; molekulární fylogenetika; vztahy; fylogenetické analýzy; taxonomie; fylogeneze; Myxozoa; Myxosporea; ribosomal data; protein-coding data; molecular phylogenetics; relationships; phylogenetic analyses; taxonomy; phylogeny