Základní znalosti hasiče v jednotce sboru dobrovolných hasičů obce - Vacková, Eliška Julie (Jihočeská univerzita, 2017)
Ve své bakalářské práci "Základní znalosti hasiče v jednotce sboru dobrovolných hasičů obce" jsem se zabývala úrovní odborných znalostí členů jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí. Za účelem provedení hodnocení úrovně odborných znalostí byly jako reprezentativní vzorek vybrány tři jednotky sboru dobrovolných hasičů, které se podrobily ověření odborných znalostí formou písemného testu. Všechny vybrané a testované jednotky náleží do územního odboru Mladá Boleslav a jedná se o jednotky požární ochrany kategorie III. Na základě provedeného testování bylo po vyhodnocení testů zjištěno, že úroveň odborných znalostí členů jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí je nedostatečná. Hodnocení "prospěl" dosáhlo pouze 30 % testovaných členů jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí. Vzhledem k neuspokojivému výsledku testování a tedy nízké úrovni odborných znalostí členů jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí je navržena úprava Pokynu generálního ředitele HZS ČR č. 3/2014 k odborné přípravě a odborné způsobilosti členů jednotek SDH obcí a jednotek SDH podniků. Cílem navrhovaných úprav je zefektivnění provádění odborné přípravy a tím zvýšení úrovně odborných znalostí členů jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí. V teoretické části práce je uvedena historie odborné způsobilosti a provádění odborné přípravy, je popsána odborná příprava členů jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí a její právní úprava. Dále je popsán rozdíl mezi základní a pravidelnou odbornou přípravou včetně jejich řešení a zaměření. Je popsána také odborná příprava velitelů a strojníků a specializační kurzy pro členy jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí. Na závěr teoretické části je popsána fyzická příprava členů a provádění prověřovacích a taktických cvičení.
Basic knowledge of firefighters in the unit voluntary municipal fire brigade
Keywords: Požární ochrana; hasič; jednotka požární ochrany; základní odborná příprava; pravidelná odborná příprava; velitel jednotky; normy znalostí hasičů; Fire protection; fireman; Fire protection unit; Basic training; Regular training; unit commander; Firefighting standards