Stěhování Romů z vybraných lokalit Jihočeského kraje do zahraničí a zpět - Gloserová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá zjišťováním důvodů stěhování Romů z vybraných lokalit jihočeského kraje do zahraničí a zpět. Je členěná na část teoretickou a praktickou. V teoretické části je popsána problematika migrace Romů, možnost pracovního uplatnění a s tím spojená diskriminace romské menšiny. Na tomto základě je poté zohledněno, z jakých důvodů se Romové stěhovali do zahraničí. V teoretické části práce jsou uvedeny jako citační zdroje výpovědi sociálních pracovníků, pracujících s menšinou, kteří jsou s problematikou stěhování Romů obeznámení. Praktická část práce obsahuje výzkum, metodiku výzkumu, jsou zde zohledněny možnosti zkreslení vyhodnocení výzkumu a také samotné vyhodnocení polostrukturovaných rozhovorů. Diskuze obsahuje rekapitulaci práce, přičemž v závěru je popsáno celkové zhodnocení práce.
Situation of the Romanies in Selected South Bohemian Regions after Returning from Abroad
Keywords: migrace; diskriminace Romů; romská rodina; zaměstnatelnost Romů; migration; discrimination against Roma; Romany family; Roma employability