Passato remoto v současné italštině - Marková, Iva (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této práce je popsat místo passata remota v systému slovesných časů současné italštiny. První část práce vychází z prostudovaných prací současných italských lingvistů M. Dardana, G. Patoty, L. Renziho, L. Serianniho a jedné české lingvistky S. Hamplové. Představuje jejich pojetí užití jak passata remota, tak passata prossima. Na teoretickou část navazuje část praktická věnující se parametrům, které ovlivňují konkurenci passata remota a passata prossima a popisuje jejich shodný prostor užití. Praktická část dokládá výskyt především passata remota v poměrně obsáhlém literárním textu deseti italských autorů, kteří jsou zástupci rozdílných italských regionů. Dále je na zvolených úryvcích z literárního textu dokládána funkce passata remota. V závěru jsou uvedeny kritéria konkurence passata remota a passata prosima vycházející z poznatků jak teoretické, tak praktické části. Klíčový důvod konkurence obou časů je subjektivní volba mluvčího, další důvody jsou okrajové, tedy spíše ke zpestření textu různých stylů.
Passato Remoto in Contemporary Italian
Keywords: použití; srovnání; passato remoto; passato prossimo; italský minulý čas; výzkum italských lingvistů; postoj mluvčího; using; competition; passato remoto; passato prossimo; present system of Italien tenses; examination of work of Italian contemporary linguists; choice of speaker