Rozhodčí řízení v podnikatelské praxi - Sekaninová, Božena (Jihočeská univerzita, 2010)
Hlavním cílem bakalářské práce je analyzovat platnou právní úpravu rozhodčího řízení a její realizaci v podnikatelské praxi vybraných subjektů se zaměřením na konkrétní problémy a dále navrhnout vhodné změny právní úpravy. V úvodu práce je vymezen pojem rozhodčí řízení, je popsána historie rozhodčího řízení, jsou definovány výhody a nevýhody a je popsána stávající právní úprava rozhodčího řízení. Praktická část práce je zaměřena na problematiku řešení sporů ze spotřebitelských úvěrů v rozhodčím řízení. Je popsán průběh rozhodčího řízení ve finanční společnosti, dále je analyzována finanční náročnost rozhodčího řízení v porovnání s řízením soudním, je řešeno postavení stálého rozhodčího soudu a rozhodčího centra, a nakonec jsou definovány návrhy změny stávající právní úpravy.
Arbitration in business practice
Keywords: Rozhodčí řízení; rozhodčí doložka; rozhodce; rozhodčí (arbitrážní) centrum; stálý rozhodčí soud; spotřebitelský úvěr; spor; finanční náročnost; soudní řízení.; Arbitration; arbitration clause; arbitrator; arbitration center; a permanent court of Arbitration; consumer loan; dispute; financial demands; proceedings.