Řešení úloh z analytické geometrie v prostředí programu GeoGebra - Benešová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2020)
Ve výuce matematiky by měl být kladen důraz na grafickou reprezentaci učiva pro lepší zprostředkování vizuálního vjemu žákovi. Tato bakalářská práce s názvem Řešení úloh z analytické geometrie v prostředí programu GeoGebra se zaměřuje na propojení geometrické a algebraické reprezentace geometrických úloh. Program GeoGebra je pro tento účel velmi vhodný, protože obsahuje prostředí pro geometrii v rovině a v prostoru a pro zápis algebraických výpočtů. Hlavním cílem bylo vytvořit kolekci řešených úloh z analytické geometrie. Práce obsahuje 24 úloh, které byly vybrány na úrovni středoškolského učiva matematiky a vysokoškolské přípravy učitelů matematiky. Úlohy jsou zaměřeny především na výpočty vzdálenosti geometrických útvarů v rovině a prostoru. Všechny jsou ukázkově vyřešeny a doplněny ilustracemi vytvořenými v programu GeoGebra. Součástí práce jsou originální aplety, které jsou dostupné online prostřednictvím odkazů nebo QR kódů uvedených v textu práce. Řešení úloh je tak možné studovat i prostřednictvím dynamických 2D nebo 3D konstrukcí. Aplety jsou určené pro sdílení učiteli a žáky. Sada apletů ve formě tzv. GeoGebra knihy je součástí práce. Dále práce mapuje učivo analytické geometrie na základní a střední škole a ve vysokoškolské přípravě učitelů matematiky.
Solving the problems of analytic geometry in GeoGebra