Pozitiva a negativa lesních mateřských školek ve výchově a vzdělávání dítěte - Ušiaková, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá pozitivními a negativními aspekty lesních mateřských školek ve vztahu k výchově a vzdělávání dítěte. První kapitoly objasňují obsah pojmu lesní mateřská školka a zaměřují se na její bližší charakteristiku. Dále popisují jejich vznik a historický vývoj ve světě, tak v České republice. Mapují současný stav školek a sledují legislativní rámec, v němž se školky pohybují. Práce sleduje principy Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a s ním související úkoly a cíle předškolního vzdělávání. Blíže se zaměřuje na dílčí cíle Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání a cíle pedagogické koncepce lesních mateřských školek, jež následně srovnává a konfrontuje s výsledky výzkumu Kořeny předškolní výchovy. Zvláštní pozornost věnuje vyhodnocování pozitivních a negativních dopadů cílů pedagogické koncepce lesních mateřských školek, na vzdělávání dítěte ve vztahu ke kritériu poslání předškolní výchovy, jak je definováno v předpisu č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon).
Positives and negatives of forest schools in education of a child
Keywords: alternativní vzdělávání; předškolní vzdělávání; lesní mateřská školka; pozitiva a negativa lesních mateřských škol; Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání; pedagogická koncepce lesních mateřských škol; alternative school; preschool education; forest kindergarten; forrest preschool; positives and negative of forrest schools; Framework Education Programme for Preschool Education; pedagogical conception of forrest preschools