Oportunní paraziti pacientů geriatrických zařízení - Černá, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Hlavním cílem práce bylo zjištění výskytu střevních oportunních parazitů u starých lidí. Starší osoby mohou být ohroženy oportunními parazity v důsledku stárnutí imunitního systému. Vzorky stolice byly odebírány od pacientů geriatrických zařízení různého stáří a pohlaví a dále od starších jedinců, kteří žijí ve svých domácnostech. Jako diagnostické metody byly použity světelná a fluorescenční mikroskopie a molekulární diagnostika (PCR). K detekci protist, cyst a vajíček nebo larev helmintů byla použita koncentračně sedimentační metoda M.I.F.C. a k detekci kryptosporidií barvící metoda Miláček a Vítovec. Barvení calcofluorem sloužilo k detekci spor mikrosporidií. PCR byla použita na identifiaci určitého druhu mikrosporidií ve vzorcích stolice. Ve vzorcích byly detekovány pouze savčí mikrosporidie Encephalitozoon cuniculi a Enterocytozoon bienusi. Prevalence výskytu mikrosporidií u pacientů z geriatrického zařízení byla 8,3%, u druhé skupiny 18%. Nejvíce pozitivních vzorků (33%) bylo ve věkové kategorii 47 - 60 let.
Opportunistic parasites in patients of geriatric facilities
Keywords: Oportunní paraziti; imunitní systém; stárnutí; Opportunistic parasites; imune system; aging