Počátky muzejnictví ve Strakonicích, v Písku a ve Vodňanech - Jirsová, Blanka (Jihočeská univerzita, 2008)
Moje diplomová práce se věnuje projevu muzejní revoluce ve třech jihočeských městech. Zabývá se dobou vzniku městského muzea ve Strakonicích, v Písku a Vodňanech. Mapuje jejich vznik a vývoj od 80. let 19. století až do 30. let 20. století. Sleduje zakládání muzejních spolků, kuratorií a komisí, organizaci sběru muzejního materiálu a následnou instalaci muzejních sbírek a jejich otevření veřejnosti. Shodné prvky objevující se u jejich počátků odpovídají charakteristickým rysům, jimiž se vyznačuje rodící se české muzejnictví všeobecně. Mezi ně se řadí většinový podíl inteligence a bohatých lidí na založení muzea. Viditelný je také vzájemný vliv a spolupráce mezi jednotlivými muzei a nepřehlédnutelné je pozvolné pronikání žen do oblasti veřejného života, a tedy i do muzejnictví. Rozdíly pak naznačují vývoj rodícího se českého muzejnictví a poukazují na jeho pokroky a nové inspirativní prvky.
Starting time of the administration of museums in Strakonice, Písek and Vodňany
Keywords: muzeum; muzejnictví; sbírky; expozice; Strakonice; Písek; Vodňany; Museum; administration of museums