Padmasambhava život, učení a ikonografie - Peltan, Václav (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá indickým mistrem Padmasambhavou, který je také znám jak Guru Rinpočhe. V 8. století n. l. přišel na pozvání krále Thisonga Decäna do Tibetu, kde měl úlohu krotitele démonů. Tím pomohl s nastolením buddhismu v této zemi. První část práce je věnována jeho životu, který je opředen mnoha legendami, které podávají někdy zcela rozdílné informace. V druhé části představím jeho učení, které má základ v indické vadžrajáně. Díky jeho vlivu a slávě je hlavně v Tibetu od doby svého působení velmi vyobrazován. V poslední části se tak zabývám různorodou ikonografií, zejména jeho osmi formami.
Padmasambhava: Life, Teaching and Iconography
Keywords: Padmasambhava; Guru Rinpočhe; tibetský buddhismus; vadžrajána; Padmasambhava; Guru Rinpoche; tibetan buddhism; vajrayana