Analýza úmrtnosti české populace podle příčin smrti - Nedelčev, Marek (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním cílem bakalářské práce bylo provést analýzu úmrtnosti podle příčin smrti v okresech České republiky. Práce se také snaží prokázat jisté závislosti mezi úmrtností a socioekonomickými faktory. První část seznamuje čtenáře s problematikou úmrtnosti a příčin smrti. Popisuje její vývoj, terminologii a jednotlivé demografické ukazatele. Druhá část obsahuje analýzu úmrtnosti podle příčin smrti za posledních deset let. Dále obsahuje faktorovou a shlukovou analýzu, které se snaží prokázat závislosti mezi úmrtností a socioekonomickými faktory.
Analysis of the Czech population mortality by causes of death
Keywords: úmrtnost; příčiny smrti; demografické stárnutí; okresy; nemoci oběhové soustavy; novotvary; nemoci dýchací soustavy; nemoci trávicí soustavy; faktorová analýza; shluková analýza; mortality; causes of death; demographic aging; districts; diseases of the circulatory system; neoplasms; diseases of the respiratory system; diseases of the digestive system; factor analysis; cluster analysis